Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/sites/o/ocpm.cat/public_html/coneix.php:2) in /var/sites/o/ocpm.cat/public_html/header.php on line 2

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/sites/o/ocpm.cat/public_html/coneix.php:2) in /var/sites/o/ocpm.cat/public_html/header.php on line 2
OCPM

Coneix Moçambic

Actualment la situació econòmica, política i social de Moçambic fa que es tracti d'un país preferent per fixar les inversions a l'Àfrica. Està situat dins l'Àfrica Austral, sota la influencia de República de Sud-àfrica. És la zona del continent amb millors creixements econòmics (Sud-àfrica, Botswana, Namíbia, Moçambic) i encara millors perspectives.

Segons les dades socioeconòmiques i polítiques del Banc Mundial, FMI, UE, ONU les perspectives són excel·lents, amb un creixement econòmic superior del 8% del PIB anual durant l'última dècada. L'Oficina de Comerç Exterior de l'Ambaixada Espanyola a Sud-àfrica, així com el ICEX (Instituto de Comercio Exterior) tenen informes molt favorables.

Dins el país hi ha hagut canvis a nivell de legislació per facilitar una obertura del mercat.

S'han creat zones d'interès econòmic estratègic, com és el Corredor de Nacala, on s'ha fet un gran port per entrada de mercaderies principalment de l'Est asiàtic, i una línea de Ferrocarril nova per entrar mercaderia directa a Zimbawe i Zambia.

S'han descobert grans mines de Carbó a la província de Tete, s'ha trobat Gas Natural, i es continua explotant la fusta. Tot això, té repercussions socials i econòmiques. Per exemple, una major presència d’estrangers que treballen en projectes, empreses i Ambaixades.

Moçambic, és un país bàsicament rural, que ha arrastrat un gran retard en desenvolupament degut a una Guerra d'Independència llarga per que la Colonia portuguesa no reconeixia la independència. La Independència de l'any 1976 va derivar en una Guerra Civil, amb desgovern i guerra de guerrilles fins l'acord de pau al 1992. El país va tardar molt en funcionar, hi havia molt per fer i es va convertir en prioritari per moltes ONG, i en concret per l'Agencia Española de Cooperación Internacional. Actualment, la Capital i les principals zones econòmiques disposen de bones carreteres. Han fet un Aeroport nou, petit, però modern. També es va inaugurar l'any 2011 un nou Estadi Olímpic on s'han celebrat els Jocs Panafricans.

Les ciutats estan dotades de tots els serveis necessaris i bàsics. El potencial en el sector turístic és enorme, donat que té més de 2.500 kilómetres de Costa de l'Oceà Indic. Hi ha platges meravelloses, amb molts parcs marítims protegits. Actualment és molt visitat pels sud-africans.

Una altra zona d'interès turístic són els Parcs Nacionals o Reserves terrestres. Pero fora de les ciutats, l'entorn encara es molt rural. Cal modernitzar el sistema de producció agrària, per no dependre d'exportacions als camps extensius de Sud-àfrica. Cal dotar més infraestructures a poblacions llunyanes.

La Capital, però, viu un auge des de fa cinc anys. S'han obert molts hotels nous ampliant l'oferta turística. També ha augmentat el parc immobiliari d'obra nova.

Maputo dona moltes possibilitats per divertir-se, gràcies a un bon clima subtropical, gent agradable i una rica gastronomia que s'ofereix a molts restaurants, basada en la fusió de cuina portuguesa, hindú i africana.